Még mielőtt belekezdenénk ebbe a mesébe, tisztázzuk, hogy mi is az a passzív jövedelem.

Röviden azt mondhatjuk, hogy passzív jövedelemnek nevezünk minden olyan bevételi forrást, ami akkor is megérkezik, hogyha már egy ideje valamilyen oknál fogva nem tudunk dolgozni.

És, akkor most vágjunk bele a történetbe. Tanulságos lesz, azt garantálhatom!

 

Élt egyszer két jó barát egy apró kis faluban, Pablo és Bruno. Amikor csak alkalmuk nyílt rá, az álmaikról beszélgettek.

Mindketten fiatalok voltak és nagyon motiváltak. Elképzeléseik pedig megegyeztek. A falu legsikeresebb emberei szerettek volna lenni. Folyamatosan nyitva tartották a szemüket és keresték hogyan, mivel törhetnének ki a megszokott falusi életből.

 

Egy napon szembe is jött velük egy lehetőség…

A falunak sürgősen vízre volt szüksége, hiszen folyamatosan csökkent a vízkészletük. A gond csak az volt, hogy a legközelebbi forrás a szomszédos hegyen volt, amit egy mély völgy választott el a falutól. A falu vezetője úgy döntött, hogy felfogad két embert, akik a közeli hegyen lévő forrásból a faluba hordják a vizet. Természetesen a fizetségüket is az elvégzett munka, vagyis a faluba szállított teli vödör víz alapján kapták.

Pablo és Bruno lelkesen elfogadták a munkát és másnap neki is álltak. Kora reggel kezdték a vízhordást, és késő délután fejezték be. Napközben többször is megtették az utat a falu és a forrás között. A kemény munkájukért járó díjat pedig minden este kézhez kapták.

 

Bruno nagyon elégedett volt a munkájával, ami…

…a testalkatához ideális volt. Egyáltalán nem érezte, hogy fizikailag megterhelő lenne számára. Úgy gondolta, hogy az érte járó pénz elég lesz neki ahhoz, hogy megvalósítsa az álmait. Esténként, amikor hazatért, azt tervezgette, hogy mennyi pénzből tudna megvennie egy tehenet, illetve mennyibe kerülne egy nagyobb otthon.

 

Ezzel szemben Pablo már kevésbé volt lelkes…

…a nap végére teljesen kifáradt. Fájtak az ízületei és még a járás is nehezére esett. Azon kezdett el gondolkodni, hogyan kereshetne több pénzt úgy, hogy az kevésbé legyen megerőltető számára.

Addig-addig gondolkodott ezen, amíg rá nem jött a megoldásra. Ahelyett, hogy élete végéig naponta hordaná a vizet a faluba, inkább épít a forrás és a falu közé egy csővezetéket.

 

Tudta, hogy ezzel egy olyan passzív jövedelem üti a markát,

amit akkor is meg fog kapni, amikor alszik, eszik vagy épp szórakozik.

Másnap az ötletét el is újságolta a barátjának, Bruno azonban nem osztotta az ő lelkesedését. Úgy gondolta, hogy ez hátráltatná őt a saját céljai megvalósításában. Úgy döntött, hogy inkább megnöveli a vödrei térfogatát, hiszen így ugyanannyi idő alatt több pénzt tud keresni.

 

Pablo ennek ellenére úgy döntött, hogy…

…megépíti a csővezetéket, kerül, amibe kerül. Tisztában volt azzal, hogy ez akár évekig is eltarthat, de világosan látta maga előtt a célját, és hitt benne, hogy ez lesz a jó megoldás.  Ugyanúgy hordta a vödreivel a vizet napközben, ahogyan eddig is tette, de hétvégenként és a szabadidejében elkezdte építeni a csővezetéket.

Az első pár hónap igazán embert próbáló volt, és alig látszott bármiféle eredmény is, de Pablo nem adta fel.

 

Eközben Bruno már naponta többször is fordult, hogy…

…még több vizet tudjon a faluba hordani. Természetesen a jövedelme az általa bevezetett változtatásoknak köszönhetően a többszörösére növekedett. Elérte azt, amit szeretett volna, és vett magának egy tehenet. Még arra is jutott a fizetségéből, hogy kibővítse otthonát, és kialakítson egy felső szintet. Megnövekedett életszínvonala eredményeképpen már jutott pénze különféle szórakozásokra is, és egyre jobban élvezte az életet.

Évekig minden úgy ment, ahogy elgondolta. De egyszer eljött a nap, amikor Bruno már szemmel láthatóan egyre  nehezebben tudta elvégezni a feladatait. A teste fizikailag elfáradt, és ez tükröződött a teljesítményén is. És, ezzel együtt járt az is, amire korábban nem gondolt: a jövedelme elkezdett csökkenni.

Ez idő alatt Pablo folyamatosan építette a csővezetéket, amit hosszú évek kemény munkája után sikeresen be is fejezett. Innentől kezdve neki már nem kellett vödröket hordani a faluba, hiszen a jövedelmét a folyamatos vízellátás biztosította. Örömmel töltötte el az, hogy sikerült megvalósítania a célját. Bevétele jóval meghaladta az addig keresett értéket. Pablo számára egy teljesen új világ nyílt meg. Szabad emberré vált!

 

A passzív jövedelem tanmeséje

És, hogy miért meséltem el ezt a történetet?

Hát, azért, mert a fenti tanmese tökéletes példája a különböző emberek gondolkodásmódjának.

Bruno a vödreivel szerzi meg a bevételét, amit az általa szállított víz mennyisége határoz meg. Ahhoz, hogy meg tudjuk növelni a bevételünket vagy nagyobb vödörre van szükségünk, vagy többször kell megtennünk az utat a forrástól a faluig. Oda-vissza, oda-vissza. Télen, nyáron, reggeltől estig.

 

Mit teszünk a XXI. században?

Az emberek döntő többsége havi fix bevételek által éli mindennapjait. Általában úgy növeljük a bevételünket, hogy keményebben dolgozunk vagy éppen jóval többet. A legegyszerűbben ezt az adott munkahelyünkön eltöltött túlórákkal érhetjük el. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, elmehetünk másodállásba egy másik helyre. Ilyenkor tulajdonképpen az időnket váltjuk pénzre. És, a passzív jövedelem még szóba sem jön.

 

És, mi történik néhány év múlva?

Öregedés, egészségügyi problémák, esetleg más okok miatt, de eljön az idő, amikor fizikailag vagy akár szellemileg, de már nem vagyunk képesek elvégezni ugyanazt a munkát, amit addig. Ennek egyenes következménye pedig az, hogy a jövedelmünk is elkezd csökkenni.

 

Ezzel szemben mit csinált Pablo? Létrehozott egy passzív jövedelem termelő gépezetet.

Ő nem váltotta minden idejét egy korlátozott bevételi forrásra. Megadta magának a kellő időt ahhoz, hogy egy passzív jövedelmet biztosító befektetést hozzon létre. Pablo hosszú távon gondolkodott. Szabadidejét arra áldozta, hogy megépítse a csővezetéket.

Tudta, hogyha elkészül vele, akkor az folyamatos jövedelmet fog hozni neki anélkül, hogy utána dolgoznia kellene. Ugyanis Pablo tisztában volt vele, hogy az idő előre haladtával már nem fogja tudni úgy elvégezni a munkáját, mint fiatalon.

Sokkal kedvezőbbnek tűnt számára az, hogy elvégzi a kemény munkát még fiatalon, ami a vízvezeték megépítéséhez szükséges. Ugyanis tudta, hogyha elkészül vele, akkor képes lesz a bevételét biztosítani magának idősebb korában is anélkül, hogy dolgoznia kellene.

 

Neked is azt kell eldöntened, hogy:

  •  az idődet akarok pénzre váltani hosszú-hosszú éveken keresztül vagy
  • kiépítesz egy olyan rendszert, aminek segítségével passzív jövedelemre teszel szert, ami az életed végéig biztos megélhetést nyújt majd számodra.

 

A lehetőség előtted áll. Csak rajtad múlik, hogy élsz-e vele…

 

Ha Te is szeretnél passzív jövedelmet termelni magadnak, akkor kattints ide:
Passzív jövedelmet szeretnék!